Wadvaardersdag 2025

Dit jaar op 8 februari!

Traditioneel vindt onze jaarlijkse wadvaardersdag plaats op de 4e zaterdag van januari, maar is voor 2025 verschoven naar 8 februari.

Als altijd komen we weer bijeen in de gastvrije Maritieme Academie in Harlingen.
Adres: Almenumerweg 1, 8861 KM  Harlingen.

De wadvaardersdag wordt voor de 35e keer gehouden, het 7e lustrum! Ter gelegenheid daarvan is het boek "De Wadvaarders" samengesteld. zie hier voor bijzonderheden.

Deze wadvaardersdag bestaat uit een ochtenddeel met enkele lezingen in de centrale hal, tussen de middag een aantal workshops of voordrachten in de verschillende lokalen en lunch en 's middags onze algemene ledenvergadering. 

Inschrijven

Dagprogramma

09.30   Ontvangst, check inschrijving, koffie en gebak

Ochtendprogramma
10.00   Opening van de Wadvaardersdag: Hans Danel, voorzitter
10.05   Welkom op de Maritieme Academie: Arjen Mintjes, directeur MAH
10.10   Jaarrede voorzitter
10.20   Uitreiking 1e exemplaar boek "De Wadvaarders" van schrijvers
Rob Leemans en Addo van der Eijk aan Tamara Bok, directeur-secretaris van het Omgevingsberaad Waddengebied (OBW)
10.40   Inleiding vuurtorenwachter Brandaris, Terschelling
11.25   Wisseling van de Wadvaarderstrofee. Jan Metselaar (gem. Hollandse Kroon) levert de trofee in en heeft er iets aan toegvoegd. Voor 2025 wordt de trofee vervolgens uitgereikt aan de vuurtorenwachters.
11.40   Lied Maarten Snel
11.50   Oproep Schoner Wad (Eilard Jacobs)
11.55  
Uitleg programma workshops (Niek Beumer)

Workshops en lunch
12.05-14.30 workshops en lunch in 3 blokken van 45 minuten, zodat iedereen twee workshops kan bijwonen en ook kan lunchen tijdesn de eerste twee tijdblokken.

Middagprogramma
14.30-17.00 Algemene Ledenvergadering Vereniging Wadvaarders,
      te openen met een rede door voorzitter Hans Danel.
     Naast de vaste onderwerpen zal het beleidsprogramma 2025-2030 uitgebreid aan de orde komen en zullen vier kandidaatbestuursleden voorgesteld worden en wordt afscheid genomen van een bestuurslid.
     De details en stukken zullen bij de volgende BaW via de site beschikbaar zijn.

17.00   Napraten met een hapje en een drankje
18.00-19.30 Wadvaardersdiner

Inschrijven >>

 

De workshops

  • Workshop 1: Minder motor, meer zeilen
    inleider: Eilard Jacobs
    De kans is groot dat er ook in of aan jullie boot een prima motor zit. Je kan ook eigenlijk niet zonder op het Wad, al is het maar om de haven in- of uit te varen. Maar kan het ook minder? In deze workshop bekijken we samen hoe je met minder motorgebruik en waarschijnlijk wat meer geduld, prima je bestemming kan bereiken, zelfs als wind en stroom niet echt meewerken. Het steentje dat je zo bijdraagt aan duurzaam Wadvaren is bescheiden, maar je geniet meer van het Wad.

  • Workshop 2: Wadvaarders droogvaltochten
    Inleider: Noortje van Kempen
    In 2024 op de Wadvaardersdag is gevraagd of er belangstelling voor Wadvaarders droogvaltochten was. Die was er zeker ! Daar zijn een commissie en twee mooie tochten uit voort gekomen. Zie ons verslag in Wadvaarders Berichten, najaar 2024. Tijdens deze workshop laten we de fraaie beelden van deze tochten nog even zien. Daarnaast willen we de deelnemers vragen met de welbekende 'geeltjes' hoe zij onze begeleiding zien. Bijvoorbeeld: een Vaarplan op hoofdlijnen (vertrek, route, plaats van bestemming) of een uitgewerkt en uitgelegd Vaarplan met behulp van o.a. QuickTide.

  • Workshop 3: Slag in de Rondte, inleider: Dolf Siere
    Dolf Siere, ontwerper van het spel "Slag in de Rondte", nodigt jullie uit aan boord van een schip te stappen om samen met hem de Slag in de Rondte mee te varen. Een zeilwedstrijd op het Wad.
    Aan de hand van archiefbeelden (met tekst en muziek) en een vaarkaart leidt Dolf jullie door de geulen en over de zandbanken van het westelijk wad naar het oosten. De start en finish zijn in Harlingen. Alle eilanden en Noordpolderzijl worden aangedaan om een vlaggetje omhoog te trekken.
    Bij dag en nacht, slechts voortgedreven door zeil en mankracht. Zonder internet om weersvoorspellingen te raadplegen. En zonder moderne navigatie middelen zoals GPS en digitale vaarkaarten. Er is de mogelijkheid om vragen te stellen. En Dolf legt graag wat handigheidjes uit om zo'n klus te klaren.

  • Workshop 4: Varen binnen én buiten de betonning
    Inleider: Wim Blankenstijn
    In deze praktische workshop komen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde:
    - vuistregels voor beoordeling van dieptes / ondieptes
    - gebruik van ENC-kaarten met dieptegegevens
    - gebruik van de infra-roodkaarten
    - gebruik van de QuickTide functie Vast/Los
    - de NAP-lijnen (waar kan ik bij halftij varen)

  • Workshop 5: Onderzoek en Monitoring door Wadvaarders
    Inleider: Robbert van der Eijk
    Een oproep tot deelname !
    Binnen de vereniging Wadvaarders hebben verschillende leden de afgelopen jaren een bijdrage geleverd aan citizens science (burgerwetenschap) met het doorgeven van natuurwaarnemingen op de Waddenzee. In 2025 wordt onze medewerking gevraagd bij verschillende onderzoeksvragen. Dat varieert van doorgeven van toevallige waarnemingen van bijv. bruinvissen tot het gericht vaartochten maken om al doende metingen te verrichten of monsters te nemen (bijv. LandSeaLot project). Daarnaast wil de werkgroep O&M voorbereidend onderzoek op verschillende disciplines doen om in overleg met beheerders en beleidsmakers met goede onderbouwing de belangen van de Wadvaarders te kunnen bepleiten.

  • Workshop 6: Kernwaarden Waddenzee
    Inleider: een deskundige uit het veld
    De natuur, de rust en de duisternis zijn kernwaarden van de Waddenzee waar we elke dag dat we er zijn weer van genieten. In deze workshop zal een aspect van die kernwaarden aan bod komen. Vorig jaar was dat de Swimway. Dit jaar hopen we andere elementen uit het waddenonderzoek voor het voetlicht te laten brengen. Welke dat precies zijn is nog een beetje een verrassing. Jullie krijgen uiteraard de gelegenheid om vragen te stellen. Bijvoorbeeld wat perenbomen nu met het wad te maken hebben.