Werkgroep Onderzoek & monitoring

De werkgroep Onderzoek en Monitoring

De werkgroep Onderzoek en Monitoring (O&M)

Doel van de werkgroep O&M is om informatie en gegevens te verzamelen en zo bij te dragen aan het onderbouwen van de doelstellingen en missie van de vereniging Wadvaarders.

De werkgroep O&M bestaat uit leden van de vereniging Wadvaarders die structureel of projectgewijs hun kennis en vaardigheden willen inzetten. Daarnaast kan bij de uitvoering sprake zijn van een gezamenlijke aanpak van meer partijen, bijv. met de Toerzeilers, Waddenvereniging, BBZ, NIOZ, Waddenacademie, universiteiten en andere relevante onderzoeksorganisaties. Ook kan het zijn dat de werkgroep voor een bepaald project externe onderzoekers of specialisten tegen betaling inhuurt, bijv. stagestudenten.

Hieronder volgt een opgaveformulier waarmee je kunt aangeven of je lid van de O&M wilt zijn en in welke mate je daarvoor een bijdrage wilt leveren, varierend van passief mee lezen t/m actief mee doen in het organiserend team van de werkgroep:
(het formulier verschijnt elke keer als je deze tekst oproept, maar moet je natuurlijk alleen weer invullen als je iets wil wijzigen of wilt opzeggen)

 

aanmelding voorkeursdatum vergadering werkgroep januari 2025

In februari willen we een vergadering plannen als voorbereiding op 2025. Hieronder kun je je voorkeur aangeven voor welke datum en of je fysiek of online mee wilt doen:

Dit formulier is niet beschikbaar.

 Monitoring

Monitoring Vaarrecreatie en Natuur is één van de acties van het Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee 2014 - 2018. Dit onderdeel van het AVW 2014 - 2018 moest antwoord geven op de volgende vragen.

  1. In welke mate heeft het gedrag van de recreanten effect op de natuurwaarden van de Waddenzee op de plekken waar ze samenkomen?
  2. helpen de ingestelde maatregelen?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden is van 2016 t/m 2018 monitoringsonderzoek gedaan door een monitoringsconsortium MOCO. Resultaten van het onderzoek zijn jaarlijks gepubliceerd in 2017, 2018 en 2019. Namens de Vereniging Wadvaarders heeft Marjan Vroom (van De Karekiet) deelgenomen aan dit onderzoek.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in rapporten die beschikbaar zijn op de website https://rijkewaddenzee.nl. Dit rapporten zijn besproken met betrokkenen in jaarlijkse (werk)conferenties.

secretaris Michiel Firet en coördinator werkgroep O&M hebben overleg gehad met Sander Holthuijsen (RWS, NIOZ), coördinator voor de basismonitoring, over wat wij als Wadvaarders aan de basismonitoring kunnen bijdragen.

Afgezien van wadvaarders met specifieke kennis kwamen we uit op een paar eenvoudige onderwerpen waaraan de doorsnee wadvaarders mee zou kunnen werken door het doen van waarnemingen. Welkom zou het zijn als wadvaarders de volgende waarnemingen willen vastleggen:

  • droogliggende schepen (datum, tijd, plek, aantal schepen en mensen)
  • ligging en samenstelling schelpenbanken
  • ligging en grootte zeegrasvelden
  • waarnemingen van bruinvissen, zwemmende en droogliggende zeehonden, e.d.

Sander laat een meldingsapp ontwikkelen die wadvaarders op hun smartphone kunnen downloaden. Daarmee kunnen op een standaard manier waarnemingen worden doorgegeven. Nu al kun je ook je toevlucht nemen tot de app Obs van waarneming.nl