Schoonmaak op het Wad

Internationale actie op 12 en 18 september 2021

Tijdens de World Cleanup Day is in alle drie de Wadden-landen er een grote Waddenschoonmaakactie georganiseerd. Een mooie samenwerking georganiseerd door de Trilateral Wadden Sea Sailing Association.

In Nederland gingen de Wadvaarders met 13 schepen en 67 mensen op pad om plastic te verzamelen op het Rif
In Duitsland gingen onze zusterorganisatie Soltwaters met 60 mensen op pad om op het eiland Minserneroog plastic te verzamelen. Maar liefst 19 bigbags met daarin 6 ton troep werd van het Wad gehaald.
In Denemarken ging op het eiland Fanø de rondvaartboot Martha op pad met vrijwilligers. In korte tijd verzamelden zij 5 grote zaken vol met plastic.

De Wadvaarderswerkgroep ”Schoner Wad”  organiseerde deze actie In samenwerking met het trilaterale Waddenzee Secretariaat CWSS, het TWSSA en de Zwitserse horlogemaker Oris als sponsor.

 

bij-het-rif
opruimdag-2

foto: Lobke Vale

schoonmaakactie

Om negen uur verzamelden de schepen bij de steiger vóór restaurant De Noorman aan de noordkant van de buitenhaven Lauwersoog. We hadden van de havendienst toestemming hier aan te meren en ook na afloop van de clean-up hier weer terug te komen. Het is geweldig te merken dat je voor zo’n doel vaak wel goede medewerking krijgt van officiële instanties.

Er werd een indeling van opstappers en schepen gemaakt en werd iedereen voorzien van lunchpakketten, tassen en handschoenen voor het vuil opruimen. Om elf uur was het inschepen geblazen en konden we met de hele armada van 13 schepen met in totaal 67 opvarenden vertrekken.
Met de uitgaande eb, op een windstille gladde Waddenzee onder een stralende zon, was het ook voor de opstappers die niet eerder op een jacht gevaren hadden een prachtige en laagdrempelige manier om kennis te maken met varen op het Wad.
Rond één uur was iedereen wel aangekomen bij de ankerplaats zuidoostelijk van het Rif. Voor de boten die op iets dieper water bleven liggen werd er spontaan een veerdienst georganiseerd door de familie Olde Bijvank met hun open motorboot Toxopeus.

Na de lunch werd er in kleinere groepen afval geraapt van het Rif.  Bij laag water is het een zeer uitgestrekte vlakte dus liepen we elkaar beslist niet in de weg. Gelukkig konden we constateren dat de hoeveelheid afval op deze plek wel wat meeviel. Iedereen had z’n tas wel aardig gevuld maar was het allemaal nog goed te tillen. Toen we het ‘s avonds na afloop bij elkaar brachten voor een fotomoment bij de container, waren we allemaal toch wel heel tevreden: met zoveel mensen breng je toch nog heel wat bij elkaar!

Rond half zes was er genoeg water om met de inkomende vloed weer richting Lauwersoog te varen. De wind was inmiddels toegenomen zodat er ook nog echt sportief gezeild kon worden: een cadeautje van de weergoden aan het eind van deze toch al perfecte dag!

opruimdag-1

foto: Lobke Vale