Boschwad - rondje via Zuid Oost Lauwers

Geplaatst op 20-04-2019  -  Categorie: Nav-Schier-Boschwad  -  Bron: Wouter Spaan

Op zaterdag 20 april 2019 hebben wij een mooi rondje gevaren via de Zuid-Oost-Lauwers richting Rottumeroog en dan terug door het Boschwad (dus tegen de klok in). Dit rondje mag alleen buiten het zeehondenseizoen, omdat het voor een groot deel door afgesloten zeehondengebieden gaat. Mede om die reden hebben we er ook niet overnacht (hoewel het gebied op 20 april vrij toegankelijk was).

Eerst een paar gegevens voor wie wil meerekenen.
De wind was ongeveer ONO, kracht 4. Hoogwater Lauwersoog was om 12:00 uur 283 boven LAT en hoogwater Eemshaven was om 13:00 uur 318 boven LAT (springtij). Er was die dag een verlaging van ongeveer 15 tot 20 cm volgens de zeeverkeerspost Schiermonnikoog.
Wij voeren in een Vollenhovense bol met een diepgang van 80 cm.

We zijn om 10:15 uur op de vloed vertrokken vanaf onze ankerplek juist ten noord-oosten van de ZOL 16, om 10:45 uur waren we kruisend bij de scheidingston richting Noordpolderzijl. Om 11:15 uur hebben we de ZOL verlaten nabij de ZOL 38 en zijn we naar het noorden gevaren. Google maps geeft op de satellietafbeeldingen de geul erg goed weer, maar het bleek ook geen probleem om over de plaat te kruisen. We hadden op dat moment minstens 11 dm water boven de plaat. De google-maps geul volgend, blijf je buiten het permanent gesloten gebied rond Zuiderduintjes en Rottumeroog. Vervolgens hebben we de gele tonnen richting het Boschwad opgepikt nabij de S2. Het ondiepste gedeelte van het Boschwad bevindt zich juist ten westen van de BW14 volgens het peilen met de boom (hoewel het satellietbeeld doet vermoeden dat het eigenlijk westelijker ligt). Wij hadden bij de BW14 om 13.15 uur ongeveer 1,50 meter water en we hebben nergens in het Boschwad minder gepeild. Uiteindelijk zijn we deze tocht via het Pieterburenwad, Spruit en Eilanderbalg geëindigd ten zuiden van het Schildersron, waar we zijn drooggevallen.

In het Boschwad werden we nog verblijd met ruim tien nieuwsgierige, jonge, grijze zeehonden rond het schip, die een tijd met ons mee zijn gezwommen. Schitterend om te zien en om te kijken hoe dichtbij zij zelf komen als je heel stil bent.

Hieronder staat de gevaren route met de boeien volgens Nautin. De blauwe druppel is het zuidwestelijkste puntje van het permanent gesloten gebied. Hier is dezelfde overlay op google-maps te vinden:

boschwad-rottum

Het tij is hier duidelijk later dan te Lauwersoog en ook voor wat betreft de hoogte lijkt er meer water te zijn dan volgens de tabel van Lauwersoog (de garantie op deze uitspraak beperkt zich tot aan de deur).
Raadpleeg hiervoor de kaartjes van Nautin ...>>

De Wadden zijn beweeglijk. Geulen veranderen soms snel, nieuwe ondieptes kunnen zich vormen. Navigatie-informatie kan snel verouderen.
Bedenk dit goed, zeker bij het beoordelen van oudere meldingen op deze pagina.

De meldingen op deze pagina worden buiten verantwoordelijkheid van de Vereniging Wadvaarders geplaatst.
ZIe ook onze gebruiksvoorwaarden